Haber

AFAD Lideri açıkladı: Yeni projeye start verildi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Lideri OK Memiş, Kahramanmaraş merkezli depremlere müdahalede kapasitenin öneminin anlaşıldığını belirterek, “Türk Silahlı Kuvvetlerimizde jandarma, polis ve askerlerimize arama kurtarma eğitimleri vererek, 1 yıl içinde 100 bin kişiye eğitim vereceğiz.”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ev sahipliğinde ‘Yüzyılın Felaketinin 1’inci Yıldönümünde Afet İletişim Sempozyumu’ gerçekleştirildi. Sempozyum kapsamında afet bağlantısı alanında faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra afet ve kriz gazeteciliği konusunda deneyimli medya mensupları tarafından beş oturumda afet bağlantısı konusu farklı bakış açılarıyla farklı açılardan ele alındı. alanında uzman akademisyenler yer alıyor.

Sempozyumda konuşma yapan AFAD Başkanı OK Memiş, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin de aralarında bulunduğu 5 büyük depremin 14 milyon insanı etkilediğini, 11 il, 124 ilçe ve 6 bin 929 köy ve mahallede hasar meydana geldiğini belirtti. Asrın felaketinin bölgede şiddetli kış ve hava koşulları ve dondurucu soğuklarla meydana geldiğini hatırlatan Memiş, 53 bin 537 kişinin hayatını kaybettiğini, 107 binden fazla vatandaşın da yaralandığını belirtti.

“45. dakikada en yüksek uygulama seviyesi olan TAMP seviye 4’e geçildi”

AFAD Cumhurbaşkanlığı Afet Yönetim Merkezi’nde, Türkiye Afet Müdahale Planı’nın (TAMP) en üst uygulama seviyesi olan 4’üncü seviyenin 45’inci dakikada tanıtıldığını, 60’ıncı dakikada ise uluslararası yardım davetinin duyurulduğunu belirten, şöyle konuştu: “Müdahale sırasında depremin yanı sıra ulaşım altyapısının hasar görmesi, şiddetli kış koşulları, bölgede yoğun hareketlilik ve olumsuz hava koşullarıyla mücadele edildi. Sahadaki bu mücadeleye masada dezenformasyon ve manipülasyonla mücadele de eklendi. “Çünkü ilk müdahale devam ederken devlet kurumlarını ve sivil toplum kuruluşlarını hedef alan yalan haberler bilinçli olarak üretilip yayıldı.”

Memiş, İletişim Başkanlığı Dezenformasyon Merkezi ile AFAD Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinin omuz omuza çalışarak dezenformasyonla başarıyla mücadele ettiğini belirterek; ‘Deprem dezenformasyon bültenleri’, sosyal medya paylaşımları ve basın açıklamalarıyla gerçek haberlerin kamuoyuna aktarıldığını belirtti.

“100 Bin Arama Kurtarma Personeli Projesini Başlattık”

Memiş, depremde müdahale kapasitesinin değerinin anlaşıldığını belirterek, şöyle konuştu:

“100 Bin Arama Kurtarma Personeli Projesini başlattık. Çalışmalarımıza da başladık. Kamu kurumlarında jandarma, polis ve Türk Silahlı Kuvvetleri askerlerimize arama kurtarma eğitimleri vererek dinamik bir ekip oluşturarak 100 bin kişiyi eğiteceğiz. 1 yıl içerisinde bin kişi. Nüfusa oranla dünyada en fazla arama kurtarma çalışanı sayısıdır.” “Bu eğitimleri her yıl vermeye devam edeceğiz. Arama kurtarma personel sayımızı ilk etapta 15 bin 398’den 100 bine çıkarıyoruz. Yaklaşık 7 katına çıkarıyoruz. Eğitim alanlarımızın sayısını artırıyoruz.” yeni çalışanlara 10 kat, eğitmen sayısına ise 25 kat eğitim verilecek.”

“Arama kurtarma ekipmanlarının yerli ve milli üretimi projesine başlıyoruz”

Arama kurtarma alanında yerli ve milli projelere de katkı sağladıklarını belirten Memiş, “Arama kurtarma ekipmanlarının yerli ve milli üretimi projesini başlatıyoruz. Yüzyılın felaketinde 35 bin 409 AFAD gönüllüsü önemli işlere imza attı. Bu nedenle arama kurtarmada olduğu gibi 100 bin destek AFAD gönüllüsünün yetiştirilmesi projesini başlattık. AFAD’a destek veren gönüllü sayısını ilk etapta 35 binden 100 bine çıkaracağız. Yaklaşık 2 katına çıkaracağız” dedi.

“İlk etapta yaklaşık 2 buçuk milyon kişi çadırlarda ağırlandı.”

Depremlerde arama kurtarma çalışmalarının yanı sıra ön güzelleştirme çalışmalarının da başladığını hatırlatan Memiş, “İlk günlerde bölgeye yüzbinlerce, toplam 1 milyon çadır sevk edildi. Başlangıçta yaklaşık 2,5 milyon kişi çadırlarda barındı. 3,5 milyondan fazla vatandaşımız bölgeden tahliye edildi. Bu kişilerin büyük bir kısmı 11 ile dönmeye başladı. “Şu anda 409 AFAD konteyner şehrinde 215 bin yaşam konteynerinde 700 bin vatandaş yaşıyor” dedi.

“Ağır hasarlı tüm bina kalıntıları kaldırıldı”
Yaklaşık 1,3 milyon vatandaşın kira yardımından yararlandığını belirten Memiş, “Dava konusu olmayan konutlar dışında ağır hasarlı tüm bina enkazları kaldırıldı. Şu anda yaklaşık 389 bin faydalanıcımız var. Umarım devlet bunların hepsini yapar ve vatandaşına teslim eder. Şu ana kadar 250 bin konutun ihalesi yapıldı, 46 bin konutun çizimi yapılmaya başlandı. “İlk etapta 7 bin 500 konut teslim edildi” dedi.

hanakajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu